K.U.Leuven schaft de blok af

De timing kon moeilijk beter. Op de woensdag van week twaalf van het academiejaar, het moment waarop ook de leeggangers van het ergste soort doorhebben dat ze binnen amper vier weken examens hebben, komt de KUL met het OASE-project (Organisatie Alternatief Semester Evaluatie) op de proppen voor het academiejaar 2013-2014.

Op de woensdag van week twaalf van het academiejaar, het moment waarop studenten die weten dat ze de verkeerde richting hebben gekozen of dat ze niet uit het juiste blok hout gesneden zijn doorhebben dat ze binnen amper vier weken aan hun ouders moeten opbiechten hoeveel geld die aan hen verspild hebben, worden de Gentse Studentenverenigingen uitgenodigd om met zijn tweeduizend zesduizend liter Rodenbach soldaat te maken. In vijf uur. Uit emmers.

Concreet wil de KUL volgend academiejaar haar eerstejaars wiskunde en fysica twee weken langer les geven (= het winterreces, kerstreces of de kerstvakantie, al naargelang de mate van vrijzinnigheid van de alma), maar de lessen beperken tot hoogstens vier uren en een vak per dag. Dat moet de actieve verwerking van de leerstof over het hele semester verbeteren. Met methoden als Just-in-Time-Teaching en het gebruik van clickers lijkt de KUL versneld te evolueren richting UL, en toont het tegelijk dat wie tegenwoordig nog een taalstrijd wil voeren, niet meer naar onze taalgrens moet loeren. Ook de zo populaire permanente evaluatie komt uit het secundair aangevlogen als extra motivatie. Om het project te doen slagen, moeten werklast en tempo van elk vak goed op elkaar afgestemd worden.

Hier volgen de concrete feiten waarmee Gentse studenten recent in het nieuws zijn gekomen:

  • De volgens rector Van Cauwenberge “sociaal geëngageerde” Carl Devos haalt de krant met de weinigzeggende belofte dat de studenten beloond zullen worden indien ze massaal een Music for Life badge dragen.
  • Burgemeester Daniël Termont (SP.A) hoopt zowel de studenten als de campussen het centrum uit te drijven omdat “de problemen met geluidsoverlast, dronken studenten en glas op straat toenemen.’
  • Twee weken eerder, en misschien niet volledig ongerelateerd, haalde Gent het nieuws met de Gravensteenfeesten. Opnieuw een viering van drinkende studenten. Ditmaal herdachten ze, jawel, het moedige protest tegen de prijsstijging van het bier in 1949, van drie naar vier frank.
  • Rector Van Cauwenberghe komt vooral in de media wanneer hij het oneens is met de vernieuwingen voorgesteld door zijn Leuvense collega Mark Waer en minister Pascal Smet (SP.A). Tegen het toelatingsexamen geneeskunde in de derde bachelor in plaats van de eerste. Tegen een reductie in vakken en faculteiten. Tegen de nieuwe tweejarige masteropleidingen.
  • Ten slotte hinkt de Universiteit – De Morgen noemt het een “machobastion” – wat vrouwvriendelijkheid aan de top van het instituut betreft.

Het zijn indicaties dat de twee bekendste studentensteden van Vlaanderen verschillende richtingen uitgaan. De KUL heeft haar vaste plaats in lijstjes die wereldwijd de beste onderwijsinstellingen. Nu ze met rasse schreden de katholieke zuil achter zich laat en de internationalisering ernstig neemt, lijkt de universiteit resoluut voor elite en kwaliteit te kiezen.

In Gent is de focus intern gericht. De prioriteit ligt bij het dichten van de kloof tussen universiteit en hogeschool, terwijl ze zowel het bekendste Leuvense exportproduct als haar dwalende Roeselaarse katholieken met open armen en open keel verwelkomt.

Op Facebook gaat een poll de ronde over welke de beste studentenstad is. Gent leidt de dans met 21.346. Leuven klokte om 14/12/2012 16:26 als tweede af op 14117, of meer dan 7300 minder. Benieuwd wat het resultaat zou zijn van een op slaagcijfers gebaseerde poll over de stad met de beste studenten.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment